fredag 30. oktober 2009

Morshjerte 4, "Barnet"

av Anne-Lise Boge

Ja, denne boka ble ikke liggende lenge før jeg måtte kaste meg over den. Jeg klarte å vente til dagen etter at den kom i posten, men det var mer enn nok! Så leste jeg den ut i ett jafs. Noe annet var bare ikke mulig.

I den første delen skjedde det ikke sånn veldig mye spennende, men både utfra tittelen på boka, forsidebildet og baksideteksten så skjønte jeg jo at Maren endelig kom til å få barnet sitt i denne boka. Nysgjerrigheten mot det høydepunktet var stor, så jeg leste med stor spenning mot det som skulle komme.

Og endelig, endelig får Maren barnet sitt. Det har trukket litt vel lenge ut, men nå er vi der, i seriens absolutte høydepunkt hittil. Det som vi alle har ventet på. Og det skuffet ikke! Vi fikk grundig lese om Marens fødsel og alle hennes motstridende følelser. Intense følelser er noe som ikke bare preger denne serien, men også forfatterens tidligere serie, og denne boka er et veldig godt eksempel. Når jeg leser om fødselen og om tiden på sykehuset så husker jeg så godt hvordan det var da jeg selv fikk barn. Morskjærligheten, hvordan den plutselig rammer en som lyn fra klar himmel. Og alt dette satt i lenge etter at jeg leste boka. Det blir umenneskelig å vente til februar for å få vite hvordan det går videre. Ja, det er rett og slett ondskapsfullt av forlaget å la oss vente SÅ lenge! Fatter ikke hvordan jeg skal holde ut!?

Denne boka er den beste boka i serien hittil, og det er også den beste serien av de jeg leser for tiden. Det er herlig med sånne bøker som man ikke klarer å vente med å lese!

Terningkast: 5,5

fredag 16. oktober 2009

Fire søsken 5, "Ild i kald aske"

av Willy Ustad.

En av de fire søsknene er Berit, og mannen hennes hoppet ut i fallskjerm med 80.000 kroner på seg under krigen og forsvant. En av de andre søsknene er Lea, som er journalist. Hun blir bedt av avisen sin om å dra til Finndalen og finne ut hva som egentlig skjedde den gangen. Hun treffer han som regnet ut hvor bålene skulle stå, slik at flyveren kunne se dem og slippe ut fallskjermhopperen riktig sted. Han har regnet over alt hundre ganger og kan ikke skjønne hva som gikk galt.

Første delen er spennende, når Lea drar for å finne ut ting. Men midt på er det litt kjedelig med mye utenomsnakk som ikke hører med til bokens mysterium. Eller, det hører jo kanskje med, men det handler ikke om mysteriet i alle fall. Men så, mot slutten, tar både Lea og Berit en tur opp til Finndalen og finner ut litt mer, hver for seg.

En innviklet historie som er spennende fortalt. Men muligens litt tynn til en hel bok, så jeg følte at noe av det var fyllstoff. Men både begynnelsen og slutten gjorde at jeg hadde vanskelig for å legge fra meg boka, så alt i alt synes jeg det er en bra bok. Det er gode skildringer med mange detaljer også, både om menneskene og miljøene de er i. Gleder meg til å lese neste bok.

Terningkast: 4,5

tirsdag 13. oktober 2009

"Hvem bestemmer i ditt liv?" av Åsa Nilsonne

om oppmerksomt nærvær

"De færreste behersker kunsten å leve i nået. Vi grubler over det som har vært og bekymrer oss for fremtiden. I vår tid belønnes vi for å ikke være til stede i nået. Vi belønnes for å fokusere både på fremtid og fortid, fordi dette gjør at vi kan lære av tidligere feil og planelgge for fremtiden. Men å tilbringe mindre og mindre tid i nået skaper problemer som stress, tristhet og bekymring.

Oppmerksomt nærvær - mindfulness - handler nettopp om å leve i nået. Nået er det eneste vi kan påvirke. Nået er vårt rekreasjonssted. Det er her vi beslutter og handler. Det er her vi kan ta vare på oss selv.

Det å være oppmerksomt nærværende i livet sitt er således å kunne delta i og ta vare på det som skjer. Det er å kunne styre seg selv i den retningen man ønsker, i stedet for å bli styrt av tilfeldighetene, omstendighetene eller andre mennesker. Det er å være seg bevisst sine muligheter til å påvirke livet sitt, men også å vite hva som ikke lar seg påvirke. Det er å vite hvor du er på vei. Det er å vite hvem som bestemmer i livet ditt.

Gjennom øvelser, eksempler og refleksjoner gir denne boken deg hjelp til å trene opp din evne til å styre konsentrasjonen og oppmerksomheten - og være fullstendig til stede i et gitt øyeblikk."

Denne boka har jeg lånt på biblioteket etter at jeg leste om den i lesebloggen til noen andre, husker faktisk ikke til hvem... Men jeg syntes den hørtes spennende og interessant ut. Det er jo veldig sant det som står bakpå, at man lever altfor lite i nået. For min del lever jeg kanskje aller mest i fremtiden. Veldig mye av mine tanker går til å planlegge fremtiden og også til å lure på hvordan jeg skal rekke alt sammen. Men jeg vet ikke om det er til å unngå. Man må nok planlegge litt. Men jeg burde nok gruble mindre på det.

Boka var overraskende tynn, bare 136 sider, så den gikk ganske fort å lese ut. Jeg ble litt satt ut etter forordet, for der var det jammen mange ord jeg ikke forstod... Men heldigvis gikk resten greit å lese allikevel, selv om enkelte setninger måtte leses flere ganger.

Jeg synes egentlig ikke at den handlet så mye om det som stod bakpå. Jo, litt var det selvsagt, men det meste av boken handler om det teateret som foregår på vår "indre scene". Her er det tanker og følelser, og personene rundt oss har roller. Boken handler mye om å observere (ting rundt oss, men ikke minst også hvilke tanker og følelser vi har), beskrive (hvorfor føler vi som vi gjør?), ikke dømme (det er veldig vanskelig å ikke dømme, man har lett for å fargelegge det man observerer og blande inn synsing når man tolker det), og delta. Det jeg husker best nå når jeg har lest boka er at man selv kan bestemme hva man skal fokusere på på den indre scenen. At man kan kaste ut skuespillere (tanker, følelser, personer, minner etc.) som ikke er verdt å ofre ressurser på å tenke på og heller sette inn skuespillere som det er bedre å fokusere på.

Så sånn som jeg ser det så handler boka mest om å få kontroll på sine egne tanker og følelser. Ikke bare å styre dem, men også å akseptere dem og å la det som er viktig komme fram. Det kreves visst mye øvelse for å registrer tanker, finne ut hvorfor man føler som man gjør og å styre hva som skal skje på den indre scenen. Interessant å lese. Men jeg vet ikke om jeg kommer til å forandre meg som menneske etter å ha lest boka. Men kanskje jeg kan prøve å være litt mer oppmerksom på mine egne tanker og følelser?

Legdebarna 2, "Brennemerket"

av Trude Brænne Larssen

I denne boka følger vi Karoline videre. Hun sliter for å tjene penger til at hun og søsknene og den rørete moren kan fortsette å leve og beholde huset. Men når slemme Inger arrangerer det sånn at Karoline blir beskyldt for tyveri, vil ingen gi henne arbeid lenger. Hun prøver alt mulig for å tjene penger, men det er ikke lett. Karoline ser katastrofen nærme seg mer og mer...

Jeg ble revet med av denne boka. Karolines fortvilelse og hvordan det hele bærer utfor stupet. Ingen kan si at hun ikke prøvde hvertfall! Det er spennende hvordan det går med Karolines forsøk på å få orden på saker og ting, og det er gripende å lese om følelsene og fortvilelsen. Siden serien heter "Legdebarna" så vet vi jo hvordan det går, derfor er det ikke like trist som om serien hadde hett noe annet. Vi er liksom forberedt på det, på at det ikke går bra.

Nå er jeg spent på innholdet i neste bok!

Terningkast: 4,5

mandag 12. oktober 2009

Fire søsken 4, "Framtidens menn"

av Willy Ustad

Denne boka handler om Lea, en av de fire søsknene, som er journalist på deltid. Hun får i oppdrag å skrive om Karlsviken Verft, den største bedriften på hjemstedet der hun kommer ifra. Det hun ikke vet er hvordan de som jobber der bruker henne til å skrive ting som er viktige for verftet. Og det ingen vet er hvordan Arnodd, Leas bror, legger skumle planer. Og hva Arnodd ikke vet er hva han gjør når han prøver å kjøpe et selskap av en enke...

Ja, her er det veldig mange ting som henger godt sammen, og vi får ikke vite alt sammen før litt sånn etter hvert. Det er gøy! Samtidig er vel ikke verft, journalistikk, drift av selskaper og alt dette her sånn som jeg egentlig er interessert i. Men forfatteren har fortalt alt sammen fra synsvinkelen til Lea, slik at vanlige folk også forstår. Og det morsomme er jo at det er Lea som samler alle trådene før noen andre gjør det, slik at hun plutselig forstår ting som ingen andre vet! Jo, til tross for teamene i denne boka så holdt den på spenningen for meg. Jeg synes denne forfatteren er veldig flink til å planlegge bøker med mange tråder og overraskelser!

Har lest boka før, men det er veldig lenge siden, så jeg husket ikke noe av det som skjedde.

Terningkast: 4,5

Sagaen om Sunniva 3, "Skjebnespill"

av Liv Almendingen

Nei, nå må jeg innrømme at jeg ble skuffet, altså. Etter første bok var jeg veldig positiv til denne serien. Syntes det var en spennende setting, dette med svartedauden. Hvem vill overleve, og hvem ville dø? Og hvordan ville de gjenlevende klare seg? I bok 2 får vi svar på det første spørsmålet, men etter det har bøkene bare handlet om helt vanlige ting. Etter at bok 3 er slutt har Sunniva ikke engang vært tilbake på gården sin. Hun har drevet fra sted til sted og forsøkt å overleve, og gården sin må hun kjempe for om hvis hun vil ha den tilbake.Det synes håpløst siden hun kjemper mot onde og hensynsløse mennesker. Det er også flere menn i Sunnivas liv, og en av dem har flere festermøer til og med. Sånne inntriger og ondskap er jeg ikke så glad i. Så den gode settingen har på en måte rent ut i sanden for meg. Spenningen er over allerede nå, og serien er blitt en "vanlig" serie. Jeg kommer nok til å lese neste bok også, for det kan jo hende jeg tar feil i hvordan det utvikler seg. Kan jo håpe?!

I tillegg til Sunniva følger vi også to andre personer. Den ene er Ragnhild, Sunnivas lillesøster. De to søstrene vet ikke at hverandre lever, de tror at den andre er død i svartedauden. Det om Ragnhild er ikke særlig spennende foreløpig, men en eller annen gang må de vel bli gjenforent, og det blir sikkert artig å lese.

Den siste hovedpersonen er Anders. Med han har det skjedd merkelige ting som vi enda ikke forstår. Det var ikke mye vi fikk vite om hans skjebne i denne boka, men det lille vi får vite vekker min interesse, og jeg ville egentlig lese mer om det! Men det kom ikke noe mer her, så vi får se i neste bok. Kanskje det da skjer noe som er interessant å lese om?

Terningkast: 3