fredag 24. februar 2012

Audrey Niffenegger, "Den tidsreisendes kvinne"

Dette var en flott bok! Her har forfatteren virkelig brukt sin fantasi. Den handler om Henry, som reiser i tiden. Jeg kan tenke meg mange interessante og morsomme ting og problemstillinger som kan komme av tidsreiser, og det kan tydeligvis forfatteren også! Det var dette jeg likte best med boka - all fantasien og hvordan forfatteren utnytter utgangspunktet.

Henry reiser i tid, men det er helt ufrivillig. Bare plutselig så forsvinner han - og tilbake på gulvet ligger det bare igjen en haug med klær. Isteden dukker han opp et annet sted, i en annen tid. Naken og uten noen eiendeler. Han kan ikke styre det bevisst, så han aner ikke hvor og når han kommer til. Da må han få tak i klær og penger og få rede på hvilken dato det er...

Historien handler om kjærlighetsforholdet han har til kvinnen Clare. Han møter henne for første gang når han er 28 og hun er 20. For henne er det derimot ikke første gang, for han har mange ganger besøkt hennes barndom senere i livet, så Clare møtte han første gang da hun var 6 og han 36... Hun vet godt at de kommer til å gifte seg og også når de kommer til å treffes første gang i hans nåtid, så hun venter og lengter til den dagen når hun er 20 og han 28.

Det kan bli ganske komplisert og innviklet når han har for vane å forsvinne sånn helt plutselig og dra til en annen tid, men det kan også ha store fordeler.

Jeg var fengslet fra første side, men mot midten og senere var det ikke så veldig spennende lenger. Da hadde vi jo allerede vært vitne til mange øyeblikk i både fortid og fremtid, og det var ikke sånn veldig mange overraskelser på lur lenger. Det er som når man har et puslespill, og jo færre brikker man mangler, jo færre overraskelser i vente. Så mot slutten visste vi jo omtrent alt. Men likevel var den spennende og interessant hele veien, selv om begynnelsen var best.

Boken anbefales sterkt!

2 kommentarer:

  1. Hei.
    Jeg er enig med deg - fin bok som hadde hatt godt av å blir strammet inn litt. Har skrevet om den her:
    http://knirk.no/2010/04/the-time-travelers-wife/

    SvarSlett
  2. Ja, den kunne nok med fordel vært kuttet litt i siste halvdel, det er jeg helt enig i. Må innrømme at jeg hoppet litt fort over dialoger jeg forstod ikke hadde noe med handlingen å gjøre her og der... Men likevel syntes jeg dette var en veldig positiv leseropplevelse sammenlignet med mye annet!

    SvarSlett