søndag 16. august 2009

Nordlys 13, "Solsikkesommer"

av Synnøve Eriksen

Siste boka i serien! Jeg har fulgt med på serien fra bok 1 og lest om Karen som drev kafé og alle hennes seks barn. Alle barna har hatt hver sine problemer, og det har vært skrekkelig dramatisk med flere av dem før de fikk sine livsledsagere.

I denne siste boka er det Karen selv som gifter seg, med sin ungdomskjærlighet, Rolf. Alle barna flyr eller kjører bil fra der de bor og kommer hjem til barndomshjemmet, som ikke lenger er kafé. Vi får høre om bryllupsforberedelsene og om selve bryllupet. Vi får høre mer om hvordan det har gått med alle Karens barn, og vi blir litt bedre kjent med barnebarna, som er blitt mange flere siden forrige bok.

Boka er ikke spesielt dramatisk eller overraskende, den er mer en koselig oppsummering av serien. Som sistebok er den helt grei, men det hadde nok vært litt kjedelig med en så lite dramatisk bok et annet sted enn sist i serien. Et fint punktum!

Terningkast: 4

fredag 14. august 2009

1984

av George Orwell

1984 er en bok som er skrevet i 1949 og som handler om den daværende fremtiden, nærmere bestemt år 1984. Forfatteren har skapt et samfunn hvor alle blir overvåket av "fjernskjermer" på veggen i alle rom. Ikke en gang tankene sine får man ha i fred, Partiet kontrollerer selv dem. De kontrollerer selv fortiden, ved å endre tidligere utgaver av aviser og bøker slik at alle Partiets spådommer blir sanne.

Hovedpersonen, Winston, er ikke helt enig i hvordan Partiet styrer. Han begynner et opprør først bare i sine egne tanker, senere i handlinger. Vi føler hans følelser, hva han føler når det gjelder både det ene og det andre og til slutt hva som skjer når han havner i Partiets klør fordi han er ulydig.

Jeg hadde lest boka før og visste derfor mye om hva den handlet om. Selv om det er mange år siden jeg leste den så kom handlingen fort tilbake til meg da jeg begynte å lese. Jeg husket ikke detaljene i boka, men jeg husket hovedtrekkene for samfunnet og for hva som skjer med Winston. Når man først husker det så er det i grunnen ikke så veldig mye spennende i boka. Det er ikke egentlig så mye handling her, og det som skjer går svært langsomt. Det er mest selve samfunnet som er verdt å lese om. Det er mye tekst og tanker og slikt, og særlig sitatene fra "Boken" var ganske kjedelige. Jeg måtte liksom tvinge meg til å lese alt sammen. Ganske langdryg, med andre ord. I alle fall når man vet hva som vil skje.

Jeg gir den ikke terningkast siden jeg hadde lest den før, så dette ble jo ikke førsteinntrykket.

Morshjerte 3, "Skjebnesvangert valg"

av Anne-Lise Boge

Etter å ha lest Arvesynd var gleden stor da jeg oppdaget en ny serie av samme forfatter. Men jeg ble ganske skuffet etter bok 1. Der skjer det som står på baksiden og kun det. Den samme gamle historien om rikmannsjenta som forelsker seg i en fattig gutt som hun ikke får. Det skjedde lite i bok 1, men i bok 2 skjedde litt mer. Og bok 3 var enda bedre!

Boka handler om når Fru Ludvigsen, som Maren leier hybel hos, oppdager at Maren er gravid. Dette var Marens hemmelighet helt alene, og det blir stor oppstandelse når hybelvertinnen oppdager det.

Egentlig skjedde det ikke veldig mye mer enn akkurat dette, men det er fortalt med stor innlevelse, og vi får grundig vite hva Maren tenker og hvordan hun har det. Det er nesten så jeg går rundt med Marens dårlige samvittighet nå etter at jeg er ferdig med å lese boka. Jeg leste boka i ett langt jafs, for det var liksom spennende selv om det ikke skjedde så mye. Det som kjennetegner boka er mer følelser enn spenning. Og jeg lurer veldig på hvordan det går videre. Jeg håper at det ikke trekker så veldig ut, men at historien går litt fort framover i tid i neste bok.

Terningkast: 4